Ікона – Це важливий предмет у російській духовній культурі. Багато віруючих дотримуються традиції розміщувати ікону у своїх будинках. Але питання про вибір місця для ікони не менш важливе, ніж сама її наявність. Згідно з давніми звичаями, ікона повинна бути розміщена у певному кутку, щоб забезпечити їй гідне місце та стати справжнім символом віри.

Один із найвищих і найзначніших кутів у будинку для розміщення ікони – це східний кут. У цьому кутку знаходиться іконостас у церквах, тому його вибір для ікони в домашніх умовах має сенс. Східний кут також асоціюється зі сходом сонця, з початком нового дня, із відродженням. Розмістивши ікону у східному кутку, ви дозволите їй стати символом божественного світла, пробудження та духовного відродження для всієї вашої родини.

Однак є й інші варіанти розташування ікони в будинку. Наприклад, південний кут також є допустимим місцем для ікон. Цей кут асоціюється із теплотою та сонцем – із символами благополуччя в домашньому житті. Розміщення ікони в південному кутку допоможе залучити позитивні енергії та духовний добробут у вашу оселю.

Кожен кут має своє значення і зміст, і вибір місця для ікони залежить від особистих уподобань і віросповідання. Головне – присвятити час роздумів, обравши ідеальне місце для ікони у вашому домі, щоб вона стала джерелом духовної сили та умиротворення для всієї вашої родини.

У якому кутку має стояти ікона у будинку
ОписКут
Кут Північно-ЗахіднийЦей кут асоціюється з благополуччям та процвітанням.
Кут Північно-СхіднийЦей кут асоціюється з розвитком інтуїції та духовним зростанням.
Кут Південно-ЗахіднийЦей кут асоціюється з стосунками та шлюбом, а також із турботою про будинок та сім'ю.
Кут Південно-СхіднийЦей кут асоціюється з процвітанням та успіхом у кар'єрі чи бізнесі.

Червоний кут: головні ікони в будинку Важливо, щоб щодо майбутнього образ Господа розташовувався праворуч, а Богородиці – ліворуч. Над ними можна розмістити Розп'яття та ікону Трійці.

У якому кутку у кімнаті має висіти ікона?

гарний або «кутовий кут», «кутник» – священне місце. За традицією він знаходиться на південному сході, що пов'язане з особливим значенням Сходу у православ'ї. Це має бути чисте, світле місце, доступне всім членам сім'ї у будь-який час. Ікони можуть бути в одній або в кожній кімнаті.

Як правильно розмістити в будинку ікони?

Розміщуючи ікони, слід пам'ятати, що вони повинні розташовуватися в ієрархічному порядку. Ікону Господа ставлять праворуч від людини, яка молиться, а Богородиці – зліва. Розташовувати їх слід осмислено, не допускається вішати ікони вище Спасителя чи Богородицю, вище може бути лише Свята Трійця.

Яка ікона має висіти над входом до будинку?

Семистрільна ікона Божої Матері (Пом'якшення Злих Сердець) Найчастіше Семистрільну ікону вішають навпроти вхідних дверей, щоб кожен, хто входить до будинку, насамперед зустрічався поглядом з Богородицею, і всі погані помисли його покидали.

Де в будинку має бути Семистрільна ікона?

ікона розміщується в домашньому іконостасі, посередині іконостасу, поруч із іконою Ісуса Христа, але не вище; часто ікона Семистрільна Божа Матір розташовується навпроти вхідних дверей, у східному боці вдомаоберігаючи житло від зла.